Halv robot, halv abe

Forskere får aber til at fodre sig selv frugt og skumfiduser med robot-arme styret af elektroder indopereret i abernes hjerner.

Det er lykkedes en forskergruppe ved University of Pittsburgh School of Medicine at få to aber til at fodre sig selv med robotarme, styret ved hjælp af små, hårtynde elektroniske sonder, indopereret i hjernens motoriske center.

Et computerprogram oversatte hjernens elektriske impulser til robotarmens bevægelser, og aberne lærte hurtigt at styre de kunstige lemmer med "naturlige, flydende bevægelser", og sågar variere tempoet, således at det var tydeligt, at aberne opfattede robotarmene som en naturlig del af deres egen krop. Det skal lige tilføjes, at abernes egne arme ikke var blevet amputeret, men blot fikserede.

Forsøget giver nyt håb til helbredelsen af en lang række sygdomme:
»Vi begynder at forstå hvordan hjernen opererer i relation til hjerne/maskin-interface teknologi«, forklarer projektets chefforsker doktor Andrew Schwartz.
»Jo mere vi forstår om hjernen, desto bedre vil vi være til at behandle en lang række af hjernens sygdomme og defekter, lige fra Parkinsons og lammelse til med tiden Alzheimers og måske endda deciderede sindssygdomme«.

»Aberne lærer ved først at observere bevægelsen, hvilket aktiverer hjernecellerne, som om hjernen rent faktisk udfører bevægelsen. Faktisk meget i stil med sportsfolk, der trænes til at først at visualisere de præstationer, de ønsker at udføre« fortsætter forskeren.

»Det ultimative mål er selvfølgelig at udvikle fungerende proteser til folk, der er totalt lammede«.

Professor Paul M Matthew from the Hammersmith Hospital kommenterer eksperimentet således:
»Udfordringen med at lave et interface, der kan styre de milliarder af nerveceller, der kontrollerer det fulde spænd af kroppens bevægelser, med mekaniske proteser, har indtil videre forekommet umuligt. Men denne undersøgelse påviser, at hjernen styrer bevægelser ved at planlægger "where-to-go", snarere end ved dirigere de individuelle musklers kontrol over kroppens lemmer«.

Den gode doktor forklarer videre:
»Eksperimentet her viser, at så lidt som 100 små elektriske signaler genereret i den specialicerede del af hjernen kaldet "motor cortex" kan kontrollere selv komplekse arm- og håndbevægelser«.

»Det nu ikke længere science fiction. Vi nærmer os reelt den dag, hvor patienter der er amputerede eller lammede efter rygmarvsskader kan fungere med hjernestyrede bioniske lemmer«, slutter professor Matthew.

Se i øvrigt video med de små cyborg-aber http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7423184.stm" target="blank">HER.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Karrieremulighed inden for cybersikkerhed

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere